We zijn aan het werk!

 

We lezen en lezen: we zijn aan het werk! (net als Marius Mindermeer)

De afgelopen twee leernetwerkbijeenkomsten hebben in het teken gestaan van het ontwikkelen van literaire leesgesprekken bij de gekozen (digitale) prentenboeken: Kikker is kikker (Max Velthuijs), Bang Mannetje (Mathilde Stein), De fantastische vliegende boeken van Marius Mindermeer (William Joyce) en De Vuurtoren (Koos Meinderts).

Bij het ontwikkelen van de leesgesprekken worden begrippen uit de narratologie geselecteerd (thema, personages, motief, perspectief, ruimte, tijd), begrippen die in een bepaald prentenboek een grote rol spelen. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de verschillende soorten vragen die een leerkracht moet stellen om leerlingen te laten nadenken over het boek. Natuurlijk wordt in de gesprekken ook de samenhang tussen tekst en beeld aan de orde gesteld. Tot slot worden verwerkingsactiviteiten ontworpen die moeten leiden tot een beter begrip van de tekst en het beeld.

We kunnen niet wachten tot de maand mei: de maand waarin we de ontwikkelde literaire leesgesprekken gaan voeren op verschillende scholen en gaan ervaren: het werkt! Samen lezen en praten over wat gelezen is: het is leuk en zet je aan het denken!

 Geef een reactie