Omgaan met verschillen: onderzoekend en ontwerpend leren

Het leernetwerk heeft zijn activiteiten de afgelopen periode op verschillende aspecten gericht. In 2014 is het leernetwerk begonnen met het zoeken naar een koppeling tussen onderzoekend leren en omgaan met verschillen. Centraal daarbij stond daarbij de talentontwikkeling van leerlingen. We besloten op zoek te gaan naar een combinatie van onderzoekend leren, de 21ste -eeuwse vaardigheden en zaakvakonderwijs. Welke vaardigheden moeten leerkrachten en leerlingen bezitten om het onderzoekend leren te laten slagen? Ons netwerk ontwikkelde tools om in te zetten bij de verschillende stappen van onderzoekend leren. Ook ontwierpen we workshops die kunnen worden ingezet om kennis te maken met onderzoekend leren. We willen met die workshops stimuleren om een visie te vormen op onderzoekend leren. Ook wordt het proces ondersteund waarbij onderzoekend leren kan worden geïmplementeerd binnen de verschillende vakken.

Dit jaar richt het leernetwerk zich op het volgen van leerlingen tijdens het onderzoekend leerproces. We denken na over het ontwerpen van een volgsysteem waarmee de leerling tot reflectie komt over de ontwikkeling van zijn vorderingen in zijn onderzoekend-leren-aanpak. Daarmee krijgt ook de leerkracht een mooi instrument in handen waarmee hij in gesprek kan gaan met zijn leerlingen en zicht krijgt op hun ontwikkeling.

Nieuws uit dit netwerk

Contactpersoon

dianne

Dianne Rutgers

Email: d.rutgers@accentscholengroep.nl
Telefoon: 06 219 626 58

Heeft u tips voor ons netwerk? Heeft uw school een bijzondere manier uitgewerkt om het onderzoekend leren van leerlingen te volgen? Heeft u interesse in een workshop? Neem dan contact op met de contactpersoon van onze werkplaats.

Downloads

Doorkijkjes

Wachtwoord voor beide video’s: TYF

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.